maandag 13 augustus 2018

EU noemt anticorruptiehof 'een belangrijke stap'

De Europese Unie noemt de totstandkoming van de wetgeving voor een hogere anti-corruptierechtbank ''een belangrijke stap waarmee Oekraïne tegemoet komt aan z'n internationale verplichtingen en het belang van zowel de Oekraïense bevolking als van het bedrijfsleven''. Corruptiebestrijding is een belangrijk element uit het associatieverdrag van de EU met Oekraïne.

Het is de bedoeling dat de nieuwe rechtbank nog dit jaar gaat functioneren. Als dat eenmaal het geval is, dan zal het Gerechtshof voor Anticorruptiezaken de keten rond maken waarvan ook het nationale anticorruptiebureau NABOe en de speciale aanklager voor corruptiezaken van het Openbaar Ministerie deel uitmaken. ''De EU onderstreept nog maar eens dat alle instituties die zich bezig houden met de corruptiebestrijding volstrekt onafhankelijk moeten kunnen functioneren, zonder inmenging van buitenaf'', aldus een woordvoerder van de Europese Unie.

In dat licht wordt het belangrijk geacht dat de geloofwaardigheid van speciale aanklager van het OM wordt hersteld. Die heeft namelijk door allerlei schandalen veel te lijden gehad in de afgelopen anderhalf jaar.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: