woensdag 15 augustus 2018

Kremlin zet pardonregeling voor Sentsov in gang

Rusland is niet van plan om de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov vrij te laten. Tot deze conclusie komt Sentsov's zus Natalia Kaplan na het lezen van de reactie vanuit het Kremlin op het gratieverzoek dat zijn moeder onlangs aan president Vladimir Poetin stuurde. In de brief wordt meegedeeld dat het gratieverzoek weliswaar voor advies is doorgestuurd naar de gouverneur van Jamala-Nenets, maar dat volgens de Russische wet alleen de gevangene zelf om gratie kan vragen. Oleh Sentsov is dat niet van plan, zo heeft hij eerder al heel duidelijk gemaakt. ''Dat gaat hij ook zeker niet doen'', reageert Kaplan.

Sentsov's moeder zou opgetogen hebben gereageerd op de brief. ''Ik denk dat ze de essentie van de brief niet heeft begrepen, namelijk dat ze daar in Rusland niet van plan zijn om Oleh vrij te laten. Ze noemen hem nog altijd een Russische burger en met deze brief maken ze duidelijk dat het gratieverzoek van zijn moeder niet wordt gehonoreerd.''

Vanmorgen reageerde Irina Herasjtsjenko, vicevoorzitter van het Oekraïense parlement, verontwaardigd op de brief vanuit het Kremlin, vanwege de nadruk die daarin wordt gelegd op een gratieverzoek dat Sentsov persoonlijk moet indienen. Zij verwijst naar Nadia Savtsjenko die na twee jaar gevangenschap gratie kreeg van president Poetin.

''Zij heeft daar zelf niet om gevraagd! Cynisch genoeg waren het familieleden van de twee Russische journalisten die om het leven kwamen in de Donbas en waarvoor Savtsjenko verantwoordelijk werd gehouden. Het waren volstrekte vreemden voor haar, maar het kwam het Kremlin zo wel goed uit. Het ontbreken van een verzoek van Savtsjenko zelf heeft Poetin er niet van weerhouden om haar gratie te verlenen.''

Oleh Sentsov is inmiddels op de 94e dag van zijn hongerstaking waarmee hij de vrijlating eist van alle 64 Oekraïners die om politieke reden gevangen zitten in Rusland.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: