dinsdag 28 augustus 2018

Er zijn geen Oekraïense scholen meer op de Krim

Alle zeven Oekraïense scholen op de in maart 2014 door Rusland geannexeerde Krim zijn gesloten, terwijl het aantal Krimtataarse scholen gehalveerd is. Uit door het ministerie van Onderwijs op de Krim gepubliceerde informatie waren er in het afgelopen schooljaar zeven basisscholen waar in het Krimtataars les werd gegeven, terwijl op vier scholen zowel het Krimtataars als Russisch wordt gebruikt. Nog eens vijf scholen lieten in het midden in welke taal daar les werd gegeven.

Volgens artikel 10 van de grondwet van de autonomie Krimrepubliek hebben zowel het Russisch als het Oekraïens en Krimtataars een gelijke status van nationale taal. In de praktijk is evenwel de Russische taal leidend geworden.

Leonid Koezmin van het Oekraïens Cultureel Centrum op de Krim zegt dat in een interview met de nieuwssite Krim-Reali dat de voorheen Oekraïense scholen nu allemaal zijn overgegaan op het Russisch als voertaal. Toch zijn er nog klassen overgebleven waar in het Oekraïens (en in het Russisch) les wordt gegeven, zoals op het Oekraïense gymnasium in Simferopol.

Veel Oekraïners en Krimtataren zijn vertrokken van het door Rusland bezette schiereiland, zodat onduidelijk is de verhouding tussen de verschillende etnische groepen nu is. Uit de laatste volkstelling (van 2001) blijkt dat 60,1 procent van de bevolking toen Russisch was, terwijl de Oekraïners 23,9 procent en de Krimtataren 10,2 procent van de bevolking uitmaakten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: