zondag 26 augustus 2018

Ook Timosjenko spreekt van uitstel verkiezingen

Joelia Timosjenko.
Joelia Timosjenko, de leider van de Moederlandpartij, sluit niet uit dat de komende presidentsverkiezingen drie maanden later worden gehouden dan gepland. ''De grondwet schrijft voor dat die verkiezingen op de laatste zondag van maart zijn. Het staat er letterlijk, maar nu wordt daar een andere draai aan gegeven en moet het ineens de laatste zondag van juni zijn. Ik sluit niet uit dat het Constitutionele Hof straks zegt dat het juni moet zijn, zonder naar de tekst in de grondwet te kijken'', zei Timosjenko gisteren bij de presentatie van een ontwerp-grondwet waarmee zij de verkiezingen van komend jaar in wil gaan.

Het parlementslid Leonid Jemets van het Volksfront kwam er afgelopen donderdag al mee aanzetten. Het Blok-Porosjenko zou de nieuwe president drie maanden later willen kiezen, om te voorkomen dat die nog een half jaar zit opgescheept met het huidige parlement. De parlementsverkiezingen zijn namelijk op de laatste zondag van oktober volgend jaar.

Als argument zou worden aangevoerd dat de huidige president Petro Porosjenko pas eind mei z'n termijn van vijf jaar heeft volgemaakt, aangezien de vorige verkiezingen pas eind mei 2014 waren vanwege de machtswisseling in februari. Parlementsvoorzitter Andri Paroebi, prominent lid van het Blok-Porosjenko, ontkende donderdag dat sprake is van uitstel van de stembusgang. Joelia Timosjenko, nooit te beroerd voor een opstootje, gooit met haar opmerkingen juist weer olie op het vuur.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: