donderdag 9 augustus 2018

Ombudsvrouw publiceert foto's van Oleh Sentsov

Oleh Sentsov. Foto: Facebookpagina Denisova.
De Oekraïense nationale ombudsvrouw Ljoedmila Denisova heeft drie foto's van Oleh Sentsov ontvangen van haar Russische collega. Ze heeft ze ook gepubliceerd op haar Facebookpagina. Sentsov ziet er slecht uit, maar ''in het echt ziet hij er nog slechter uit, geloof me maar'', reageerde zijn advocaat Dmitri Dinze op de publicatie. Er staat wel een datum op de foto's, maar het is niet zeker of de foto's inderdaad op 9 augustus zijn gemaakt. Dinze had eerder al aangegeven dat Sentsov z'n bed nog nauwelijks uit komt.

De Oekraïense filmregisseur is al 88 dagen in hongerstaking. Zelf heeft hij in een brief aan zijn familie aangegeven dat hij het niet lang meer maakt, maar de Russische ombudsvrouw Tatjana Moskalkova laat weten dat zijn gezondheidstoestand bevredigend is. ''Volgens haar is hij is bezig, kijkt televisie, leest boeken en schrijft af en toe wat. Iedereen vraagt zich hoe lang hij dit kan volhouden'', aldus Denisova.

Zij heeft vandaag aan Moskalkova gevraagd om te bewerkstelligen dat Oleh Sentsov vanuit de Siberische strafkolonie IJsbeer wordt overgeplaatst naar Moskou om daar goede medische zorg te krijgen. Ook vroeg Denisova om haast te maken met de behandeling van het gratieverzoek dat door Sentsov's moeder is ingediend, omdat het anders wel eens te laat kan zijn.

De Franse president Emmanuel Macron spreekt morgen met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Hij wil dan ook over Sentsov praten, meldt het persagentschap Reuters op basis van informatie uit het Elysee.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: