donderdag 9 augustus 2018

'Slava Oekraini!' wordt de officiële legergroet

De Oekraïense soldaten groeten voortaan met 'Slava Oekrajini! (Leve Oekraïne!) in plaats van de gebruikelijke militaire groet uit de Sovjettijd. De Nationale Garde heeft bekend gemaakt dat de nieuwe manier van groeten wordt ingevoerd op vrijdag 24 augustus tijdens de parade op Majdan ter gelegenheid van de 27e onafhankelijkheidsdag en de 100e verjaardag van het uitroepen van de Oekraïense Volksrepubliek. Aan die parade doen 4.500 soldaten mee van het leger, de Nationale Garde, de Grensbewaking en agenten van de Nationale Politie.

De groet 'Slava Oekrajini!' dateert van de onafhankelijkheidsstrijd die uitmondde in de oprichting van de Oekraïense Volksrepubliek in 1918, toen Oekraïne na het uitbreken van de Russische Revolutie niet wilde opgaan in de Sovjet-Unie. De groet werd later overgenomen door de nationalisten in West-Oekraïne die opnieuw streden voor een onafhankelijk Oekraïne.

Sinds Oekraïne in 1991 opnieuw een zelfstandige staat werd, is de groet heel gebruikelijk. In 1995 gebruikte de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton bij een bezoek aan Kyiv ook de woorden 'Slava Oekrajini!'

Bron: Unian

Geen opmerkingen: