zaterdag 1 september 2018

'Zachartsjenko was al afgeschreven door Moskou'

Alexander Zachartjsenko.
Drie dagen voordat Alexander Zachartsjenko bij een aanslag om het leven kwam, voorspelde de Oekraïense militair columnist Joeri Karin dat de separatistenleider op korte termijn aan de kant zou worden gezet. Hij voorzag dat de zelfbenoemde premier van de Volksrepubliek Donetsk zou worden beschuldigd van onder meer corruptie, waarna hij zou moeten aftreden. Moskou zou een flexibeler leider in Donetsk willen hebben om te onderhandelen met de Oekraïense regering over autonomie voor de nu bezette gebieden. Geruchten over het vertrek van Zachartsjenko deden al geruime tijd de ronde, maar niemand kon zien aankomen dat hij bij een aanslag zou omkomen.

De reactie vanuit Rusland was voorspelbaar, ook al kwam die dan razendsnel: de aanslag was het werk van Oekraïense saboteurs. President Vladimir Poetin gaf voor het eerst commentaar op de dood van een separatistenleider, onderhand nummer zeven die gewelddadig aan z'n eind kwam. Hij noemde Zachartsjenko ''een ware patriot''.

Ook de reactie van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken was voorspelbaar, namelijk dat de aanslagplegers uit eigen separatistenkring komen of dat één van de Russische geheime diensten er achter zit. ''Ze wilden van hun eigen marionet af'', zei een woordvoerster van het ministerie. Inmiddels wordt door de separatisten zelf ook nog gewezen op mogelijk Amerikaanse betrokkenheid. Kortom, het kan alle kanten op.

Bron: o.a. Unian

Geen opmerkingen: