maandag 24 september 2018

Hongarije dreigt Oekraïense diplomaat uit te zetten

De Hongaarse minister Péter Szijjártó.
Als Oekraïne de Hongaarse consul in de stad Berehove het land uit zet, dan wil Hongarije een Oekraïense diplomaat van dezelfde rang gaan uitwijzen. Péter Szijjártó, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, sprak dit dreigement uit vlak voor zijn vertrek naar New York, waar hij de algemene vergadering van de Verenigde Naties bijwoont. Daar treft hij ook zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin. Het is de bedoeling dat beiden in New York gaan overleggen hoe ze de oplopende spanningen tussen beide landen het hoofd kunnen bieden.

Hongarije is boos om het verplicht opleggen van de Oekraïense taal op de scholen van de etnische Hongaren in Transkarpatië, Oekraïne is boos om de aanstelling van een aparte minister voor Transkarpatië en de uitgifte van Hongaarse paspoorten aan Oekraïners door de consul in Berehove.

Terwijl Klimkin probeert te sussen, blijkt zijn collega-minister Heorhi Toeka (Tijdelijk Bezette Gebieden en Binnenlandse Vluchtelingen) meer dan genoeg te hebben van het 'gedoe' tussen beide landen. Op zijn Facebookpagina schrijft hij dat de regering het brutale gedrag van de Hongaarse autoriteiten hard moet aanpakken. ''We worden onder druk gezet. Het is afpersing, en afpersers moeten worden afgestraft.'' Toeka hoopt dat het parlement snel duidelijkheid verschaft over het bezit van dubbele paspoorten. ''Dit gerommel leidt alleen maar tot meer problemen'', aldus de minister.

Bronnen: 112.ua, Ukrinform

Geen opmerkingen: