donderdag 20 september 2018

IMF vertrouwt parlement niet, dus geen akkoord

Het is Oekraïne niet gelukt om tot een akkoord te komen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de voorwaarden voor het verlenen van lening van 1,9 miljard dollar. Dat meldt het nieuwsagentschap Oekrajinski Novini. De onderhandelaars van het IMF zijn gisteren na dertien dagen vertrokken, zonder de gebruikelijke verklaring af te leggen. Dat is een flinke klap voor de regering. Premier Volodimir Hrojsman gaf onlangs nog te kennen dat Oekraïne zonder de lening van het IMF eind dit jaar bankroet dreigt te gaan.

Het IMF blijkt te willen wachten totdat het parlement de begroting voor volgend jaar heeft aangenomen. Dat gebeurt doorgaans pas in december, soms zelfs laat op de avond op de laatste zittingsdag voor het kerstreces van het parlement. Was er wel een slotverklaring, dan kon die begin oktober worden voorgelegd aan het bestuur van het IMF, waarna Oekraïne eind oktober zou kunnen beschikken over 1,9 miljard dollar.

Deze gang van zaken toont aan dat de onderhandelaars van het IMF weinig vertrouwen hebben in de Oekraïense regering en mogelijk nog minder in het parlement. ''Het heet nu dat de gesprekken 'positief en vruchtbaar' waren, maar dat eerst de begroting voor volgend jaar vast moet staan'', legt journalist Halina Kalatsjova van Economika Pravda uit. Zij sluit niet uit dat er volgende week verder onderhandeld wordt met president Petro Porosjenko die dan een bezoek brengt aan de Verenigde Staten.

Dinsdag zag het er overigens nog een stuk positiever uit, want toen kwam de regering tot een akkoord met het IMF over verhoging van de gasprijzen. Dat is lang een heet hangijzer geweest, omdat de regering vreest dat een laatste verhoging naar marktconforme prijzen de oppositie in de kaart speelt bij de verkiezingen van volgend jaar.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: