donderdag 20 september 2018

Hongarije vindt Oekraïne 'vijandig' in paspoortaffaire

Hongarije vindt de reactie van Oekraïne op het verstrekken van paspoorten aan Oekraïners overtrokken, terwijl het dreigement om de Hongaarse consul uit Berehove het land uit te zetten juist hoog wordt opgenomen. Minister Péter Szijártó van Buitenlandse Zaken spreekt zelfs van een ''vijandige daad''.

Hij wijst er op dat het binnen de Europese Unie helemaal niet ongebruikelijk is als iemand een tweede paspoort bezit. "Dat ze hier moeite mee hebben, toont maar weer eens aan dat ze het in Kyiv helemaal niet menen als ze zeggen dat Oekraïne bij de EU en de NAVO wil.'' De Hongaarse regering wil ze volgens Szijártó wel tegemoet komen door de toegang tot beide bondgenootschappen voor Oekraïne te blokkeren.

Zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin zei eerder vandaag dat Hongarije zou moeten aantonen dat een videofilmpje waarin iemand binnen de kortste keren een Hongaars paspoort krijgt in Berehove nepnieuws is of dat het buurland met een goede verklaring moet komen. Die verklaring is dus dat Hongarije vindt dat het rechtmatig is om Oekraïners van een Hongaars paspoort te maken en ze de opdracht mee te geven om dat vooral niet aan de eigen autoriteiten te verklappen.

De betrekkingen tussen beide landen zijn al maandenlang slecht. In eerste instantie door de nieuwe Onderwijswet waarin het Oekraïens verplicht wordt op alle scholen, dus ook die van de etnische Hongaren. In de stad Berehove blijkt 65 procent van de jongeren geen Oekraïens te spreken of te verstaan.

Vervolgens kondigde Hongarije aan de Oekraïense pogingen te blokkeren om bij de EU en de NAVO te komen. Recentelijk kwam daar de benoeming bij van een Hongaarse minister voor Transkarpatië, de Oekraïense provincie waar zo'n 150.000 etnische Hongaren wonen. De minister mag Oekraïne niet in als tegenzet. Bij dit alles is nu dus ook nog de paspoortaffaire gekomen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: