maandag 17 september 2018

Nog dit jaar nieuwe marinehaven aan Zee van Azov

Een van de nieuwe patrouilleschepen.
Foto: Oekraïense ministerie van Defensie
Oekraïne wil nog dit jaar een marinehaven aan de Zee van Azov om de Russische marine van repliek te dienen als dat nodig is. Dat zegt president Petro Porosjenko in een interview met de Washington Post. De Oekraïense marine stelt weinig voor omdat de meeste schepen in het vroege voorjaar van 2014 in Russische handen zijn gevallen, maar gisteren werden bij een scheepswerf in de havenstad Berdjansk twee nieuwe patrouilleschepen te water gelaten.

In het interview legt Porosjenko uit wat er speelt op de Zee van Azov die tot de territoriale wateren van beide landen behoren volgens een verdrag uit 2003. In zijn ogen is Rusland er echter op uit om de Zee van Azov voor zichzelf op te eisen, zoals eerder al met de Krim het geval was.

''Dat is een grove schending van de internationale regels, en dat kunnen we niet accepteren. Wij versterken onze defensie daar en we zijn ook naar het internationale Hof van Arbitrage gestapt. We staan in ons recht op de Zee van Azov en Rusland heeft niet het recht om onze schepen tot stoppen te dwingen die goederen en passagiers vervoeren vanuit twee van onze belangrijke havens, Marioepol en Berdjansk.'' Volgens Porosjenko moeten nieuwe sancties worden opgelegd als Rusland zich blijft misdragen op de Zee van Azov.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: