maandag 17 september 2018

Koetsjma wil excuses Trump voor niet nakomen Verdrag van Boedapest uit 1994

Oud-president Leonid Koetsjma.
Oud-president Leonid Koetsjma vindt dat de Amerikaanse president Donald Trump excuses aan Oekraïne moet aanbieden voor het Verdrag van Boedapest uit 1994. Hij vindt dat Oekraïne voor de gek is gehouden. De Verenigde Staten, maar ook Rusland en Groot-Brittannië beloofden destijds om Oekraïne te beschermen bij een aanval op het land, in ruil voor het opgeven van de kernwapens.

Koetsjma, die het verdrag destijds namens Oekraïne ondertekende, verwijst nu naar de omzichtige manier waarop Trump om gaat met de kernwapens van Noord-Korea en hij vindt dat Oekraïne zwaar tekort is gedaan in de afgelopen vier jaar. "Wat ik nu verwacht van Trump? Het belangrijkste is dat hij zegt: Het spijt me, ik ga Oekraïne meer hulp bieden. De huidige situatie is niet alleen ellendig voor Oekraïne, maar ook voor Europa en zelfs wereldwijd."

De tekst van het Verdrag van Boedapest vermeldt dat de ondertekenaars ''beloven om de onafhankelijkheid, de soevereiniteit en de huidige grenzen van Oekraïne te respecteren'' en ''af te zien van militaire dreiging of ingrijpen die gericht is tegen het grondgebied of de politieke onafhankelijkheid van Oekraïne, en zij beloven dat zij hun wapens nooit tegen Oekraïne zullen gebruiken, behalve uit zelfverdediging of als dit voortkomt uit de verplichtingen van het Handvest van de Verenigde Naties''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: