woensdag 19 september 2018

Europese Hof wijst afstaan van telefoongegevens af

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (ECHR) wil dat de Oekraïense autoriteiten af blijven van de telefoongegevens van onderzoeksjournalist Natalja Sedletska van Radio Free Europe/Radio Liberty. Sedletska krijgt een maand de tijd om een officiële klacht in te dienen bij de ECHR die aangeeft de kwestie vervolgens ''met voorrang'' te willen behandelen.

Op 27 augustus oordeelde een rechtbank in Kyiv positief op een verzoek van het Openbaar Ministerie om alle beschikbare informatie van Sedletska's mobiele telefoon te mogen zien uit de periode tussen 1 juli 2016 en 30 november 2017. Zij presenteert het tv-programma Schema's van RFE/RL waarin corruptie van in de hoogste kringen aan de orde wordt gesteld.

Onder meer procureur-generaal Joeri Loetsenko, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, werd al eens onder de loep genomen. Het gaat het Openbaar Ministerie bij het opvragen van de telefoongegevens echter om Artem Sitnik, directeur van het anticorruptiebureau NABOe die vorig jaar staatsgeheimen verklapt zou hebben aan journalisten.

De Europese Unie, de Verenigde Staten en diverse internationale media-organisaties hebben al hun bezorgdheid uitgesproken over het opvragen van telefoongegevens van journalisten, want behalve Sedletska heeft ook Kristina Berdinkitsj van het weekblad Novoje Vremja er al mee te maken gekregen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: