zondag 23 september 2018

Activist Oleh Michailik overleeft moordaanslag

Oleh Michailik.
Opnieuw is een activist aangevallen. Ditmaal gaat het om Oleh Michailik uit Odesa die gisteravond werd neergeschoten. Hij heeft de aanslag overleefd, maar moet nog wel worden geopereerd omdat hij een kogel in zijn borst heeft op een moeilijk bereikbare plek. Hij is bij bewustzijn, maar de artsen wachten totdat zijn toestand verbeterd is.

Michailik is de aanvoerder van de actiegroep Macht aan het Volk die regelmatig aandringt op burgemeester Gennadi Troechanov van de stad Odesa die in februari van dit jaar werd opgepakt omdat hij wordt verdacht van grootschalige corruptie, maar later weer in vrijheid werd gesteld.

Oleg Solontai, die ook deel uitmaakt van Macht aan het Volk, zegt tegen de nieuwssite Oekrajinska Pravda dat de leden van de actiegroep geregeld worden lastiggevallen. Igor Bitsjkov van dezelfde actiegroep voegt er aan aan toe dat het niet de eerste aanslag is op Michailik. Hij had uit zelfbescherming zelf altijd een wapen bij zich.

Eerder waren er ook al aanslagen op activisten in Odesa en elders in het zuiden van het land. Vitali Oestimenko werd in juni neergestoken. Hij is leider van de afdeling Odesa van AutoMajdan en een bekend criticus van burgemeester Troechanov. In Cherson werd de maand erop activiste Katerina Handzjoek overgoten met een bijtende stof waardoor ze ernstige brandwonden opliep over haar hele lichaam.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: