zondag 23 september 2018

Energiebesparing met Europese hulp werkt

Al 30.000 Oekraïense huishoudens hebben geprofiteerd van een energiebesparingsprogramma IQ Energy van de Europese Bank voor Herstel en Ontwikkeling (EBRD) die daar 30 miljoen euro voor heeft uitgetrokken. De huishoudens hebben een lening verkregen van één van de vier Oekraïense banken die meedoen aan het EBRD-programma, bedoeld om er dubbele beglazing, een zuinige boiler, warmtemeter of zonnepanelen van aan te schaffen. Vervolgens krijgen ze 35 procent van de aanschafkosten terug.

Met meer dan 10 miljoen gebouwen, veelal gebouwd in de Sovjettijd en nauwelijks geïsoleerd, valt er veel werk te verzetten om het energieverbruik terug te dringen. Decennialang speelde een hoog energiegebruik geen rol, want de overheid nam toch bijna de helft van de werkelijke kosten voor haar rekening.

In de afgelopen twee jaar is de energierekening echter fors opgelopen, want de overheidssubsidie is vrijwel van de baan. Ook krijgt Oekraïne al geruime tijd geen goedkoop aardgas meer uit Rusland, zoals lang gebruikelijk was. Al met al is het van groot belang om energiebesparende maatregelen te treffen. De huishoudens nemen een derde van het totale energieverbruik voor hun rekening. Een bijkomend voordeel van het energiebesparingsprogramma voor woningen is dat driekwart van de gebruikte producten als dubbelglas en zuinige boilers in eigen land geproduceerd worden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: