De econoom Mikola Babitsj meent dat premier Volodimir Hrojsman een gevaarlijk spel speelt door de aardgasprijs voor de huishoudens voorlopig niet te verhogen, want een nieuwe lening van 1,9 miljard dollar is hard nodig om een bankroet van de Oekraïense overheid te voorkomen. Onlangs verliet een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Oekraïne zonder een akkoord. Inmiddels blijkt dat het kabinet afgelopen vrijdag in het geheim heeft besloten om de gasprijs tot 18 oktober ongemoeid te laten. Het is de zoveelste keer dat de door het IMF gewenste verhoging vooruit wordt geschoven.
Volgens professor Mikola Babitsj komt de hrivna onder druk te staan door het ontbreken van overeenstemming met het IMF over een nieuwe lening. Hij verwacht een devaluatie van de nationale munt. ''En terwijl de dollar meer waard wordt tegenover de hrivna zullen de prijzen en diensten duurder worden.''
Babitsj meent dat het kabinet zonder steun van het IMF voor de keus staat om flink te snijden in de uitgaven om aan de financiële verplichtingen tegenover schuldeisers te voldoen, of moet het aan laten komen op een bankroet en dan maar zien hoe het verder gaat. Vooral dat eerste, het fors terugschroeven van de uitgaven, lijkt een moeilijke opgaaf met twee verkiezingen in het komende jaar en de alsmaar voortdurende oorlog in het oosten.
Voor het verder wegzakken van de hrivna en als gevolg daarvan nieuwe prijsstijgingen is in de afgelopen maanden gewaarschuwd door economische hervormers, ondernemers en investeringsmaatschappijen. Met open brieven en persconferenties hebben ze geprobeerd door te dringen tot de premier en de belangrijkste parlementsleden. Het is inmiddels duidelijk dat het onmogelijk is om meer dan 10 miljard dollar aan rente en aflossingen te betalen zonder de hulp van het IMF.
Als het IMF eind dit jaar met zo'n 2 miljard dollar over de brug komt, dan volgen andere geldverstrekkers vanzelf - de Europese Unie met 1 miljard euro, de Wereldbank met 800 miljoen dollar, enzovoort. Natuurlijk moet de 5 miljard dollar die Oekraïne zo bij elkaar weet te krijgen ook weer worden terugbetaald, zij het tegen slechts 3 procent rente. Op de geldmarkt moet echter tussen de 6 en 11 procent worden betaald en als het om hrivna gaat zelfs tegen 18 procent.
Hrojsman kan verweten worden dat hij het verhogen van de gasprijs te lang voor zich uit heeft geschoven. De onderhandelaars van het IMF vertrokken uit Kyiv met de mededeling dat ze wel terugkomen als het parlement de begroting voor volgend jaar heeft aangenomen. Dat zal in de loop van december zijn, zodat het IMF in elk geval dit jaar niet meer over de brug komt.
Bron: Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten