zondag 23 september 2018

Oekraïne stuurt twee marineschepen door Straat van Kerts, Russische marine vaart mee

Donbas en Korets onderweg. Foto: Oekraïense marine.
Twee Oekraïense marineschepen zijn via de Straat van Kertsj onderweg vanuit Odesa naar de havenstad Berdjansk waar een nieuwe marinehaven wordt opgezet om de Russische dreiging in de Zee van Azov het hoofd te bieden. De schepen bevonden zich vanmorgen vlakbij de brug over de Straat van Kertsj. De A500 Donbas en de A830 Korets worden gevolgd door schepen van de Russische kustwacht.

Volgens een officiële verklaring is dat omdat de beide schepen zich bevinden in de Russische territoriale zone, wat overigens niet zo is omdat Oekraïne en Rusland in 2003 na een conflict een verdrag sloten waarin ze afspraken dat de Straat van Kertsj en de Zee van Azov voortaan tot de territoriale wateren van beide landen zouden behoren.

De Russische marine gedraagt zich sinds het gereedkomen van de brug vanaf de Krim naar het Russische vasteland in toenemende mate als de rechtmatige eigenaar van zowel de Straat van Kertsj als de Zee van Azov. Dat is weer reden voor Oekraïne om de aanwezigheid van de eigen marine daar te versterken. De A500 Donbas is bedoeld als hoofdkwartier van de nieuwe marinehaven in Berdjansk, de A830 Korets is een sleepboot van de marine.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: