woensdag 26 september 2018

NAVO-baas vraagt Rusland niet om toestemming: 'Oekraïne beslist zélf of het lid wil worden'

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO vindt het niet nodig om Rusland te vragen of Oekraïne lid mag worden van het militaire bondgenootschap, hoe gevoelig dat ook ligt. ''Oekraïne moet zelf bepalen of het bij de NAVO wil horen en de 29 lidstaten bepalen of ze Oekraïne erbij willen hebben'', zegt Stoltenberg in een interview met het persagentschap Associated Press. De Oekraïense president Petro Porosjenko zei onlangs dat zijn land in 2020 er klaar voor is.

Stoltenberg spreekt in het interview zijn bezorgheid uit over de militaire bemoeienis van Rusland in zowel Oekraïne als Georgië en de Russische steun voor de Syrische president Bashar Assad. Maar ook de steeds nadrukkelijker aanwezigheid van de Russische marine in het oostelijke deel van de Middellandse Zee baart hem zorgen.

De secretaris-generaal van de NAVO veronderstelt dat een betere communicatie tussen de NAVO en Rusland de spanningen kan doen afnemen. ''Op zijn minst moeten we, ook al gaat het nu moeizaam, vergissingen en verkeerde inschattingen zien te voorkomen, zodat we niet door incidenten en ongelukken in een spiraal belanden waarin we de controle kwijt zijn.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: