zaterdag 15 september 2018

Task force moet Russische invloed op verkiezingen in Oekraïne tegen gaan

De Atlantic Council heeft samen met de Victor Pintsjoek Foundation en de Transatlantische Commissie voor Eerlijke Verkiezingen een task force opgezet om Russische bemoeienis met de verkiezingen van volgend jaar in Oekraïne tegen te gaan. De drie organisaties maakten dat vandaag bekend op de 15e YES-conferentie in Kyiv.

''Nu Oekraïne zich voorbereidt op de tweede presidentsverkiezingen en die voor het parlement na de Majdan-revolutie hebben wij onze krachten gebundeld'', stelt de Viktor Pintsjoek Foundation in een persverklaring. Daarin wordt ook gesteld dat Rusland zich in de afgelopen jaren actief heeft bemoeid met verkiezingen in de Verenigde Staten en Europa. ''Het Kremlin bereidt zich er op voor om hetzelfde te doen in Oekraïne'', merkte directeur John Herbst van het Euraziatische Centrum van de Atlantic Council.

De drie organisaties gaan nauwlettend toezien op hoe Rusland probeert om de verkiezingen van maart en oktober zodanig te beïnvloeden dat de uitslag in het voordeel van het Kremlin uitpakt. Anders Fogh Rasmussen, voormalig secretaris-generaal van de NAVO, houdt zich er ook mee bezig. Want, zei hij, ''ik twijfel er niet aan dat ze in Moskou alles uit de kast zullen trekken om voor verwarring en angst te zorgen onder de bevolking, met cyberaanvallen, moorden, desinformatie en aanvallen in Oost-Oekraïne. We kunnen dit niet zomaar laten gebeuren.''

De task force moet politiek neutraal opereren. ''Meer als een scheidsrechter om er voor te zorgen dat de wedstrijd eerlijk verloopt. Viktor Pintsjoek, schoonzoon van oud-president Leonid Koetsjma, merkte op dat ''als we de bemoeienis van Rusland niet tegen kunnen houden bij de verkiezingen van 2019 in Oekraïne, dan krijgt het hele Westen er in 2020 ook mee te maken''.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: