maandag 24 september 2018

Video: Rusland laat marineschepen met rust

Het was een verrassende beweging die onmiddellijk voor spanningen zorgde op en rond de Zee van Azov toen gisteravond twee Oekraïense marineschepen onder de brug over de Straat van Kertsj door voeren. Begeleid door een aantal Russische marineschepen en nauwlettend in de gaten gehouden vanuit een Russisch vliegtuig waren het de eerste Oekraïense marineschepen die hier langs kwamen sinds het vroege voorjaar van 2014.

Het reddingsschip Donbas en de sleepboot Korets, beide nauwelijks bewapend, verlieten afgelopen donderdag de haven van Odesa en zijn nu onderweg naar Marioepol waar ze vanavond aan moeten komen. Hun bestemming is eigenlijk Berdjansk, waar een nieuwe marinehaven wordt opgezet. "Onze marine zal niet toestaan dat Rusland zich de Zee van Azov zomaar toe eigent'', merkte de leiding van de Oekraïense marine tevreden op nadat beide schepen de Straat van Kertsj waren gepasseerd.

De Donbas en de Korets werden op de Zee van Azov tegemoet gevaren door twee van de drie splinternieuwe patrouilleboten die hun thuisbasis hebben in de haven van Berdjansk. Boven ze patrouilleerde een Amerikaans verkenningsvliegtuig. In de Straat van Kertsj passeerden de twee schepen een tiental Russische marineschepen die geen enkele poging deden om ze tot stoppen te dwingen. Dat is al wel gebeurd met pakweg 170 vrachtschepen die van een Oekraïense haven kwamen of er naar op weg waren.

Volgens de Oekraïense marine-expert Taras Tsjmoet ligt het voor de hand dat de Russische marine werd verrast door de komst van de Donbas en de Korets. De Oekraïense marine zou het risico niet durven nemen. Maar toen dat wel gebeurde, kozen de Russen volgens Tsjmoet voor de veiligste weg en liet ze de schepen passeren. ''Wij namen het initiatief. Dat was voor het eerst dat we niet alleen maar reageerden op een actie van de Russen, we speelden het spel volgens onze eigen regels.''
Toch is dat niet helemaal waar, want afgelopen donderdag zeilde een Russisch verkenningsschip op de Zwarte Zee gevaarlijk dicht langs de Donbas en de Korets en op vrijdag botste een Russische straaljager bijna op een Oekraïens militair transportvliegtuig in hetzelfde gebied.

Er is geen sprake van dat Oekraïne aan Rusland toestemming heeft gevraagd om twee marineschepen door de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov te laten varen. Evenmin werd een loods aan boord genomen bij de brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt, zoals de Russische media melden. Dat zegt een woordvoerder van de Oekraïense marine.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax, YouTube

Geen opmerkingen: