vrijdag 28 september 2018

Porosjenko zoekt internationale steun tegen Rusland

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft in de algemene vergadering van de Verenigde Naties andere landen opgeroepen om zijn land te helpen bij de strijd tegen de Russische expansiedrang, omdat dit tot de taken van de VN behoort. Porosjenko's toespraak was voor een belangrijk deel gewijd aan wat hij de ''agressieve expansiestrategie'' van Rusland noemde.

Het Kremlin moet nodig tegenspraak krijgen, aldus Porosjenko. ''We moeten er voor zorgen dat zij zich zorgen maken. Dat is toch de bedoeling van onze aanwezigheid hier?'' Er kwam niet direct een reactie van Russische zijde op Porosjenko's speech.

Ook op een andere bijeenkomst van de Verenigde Naties deed Porosjenko opnieuw een oproep om een vredeskorps naar Oost-Oekraïne te sturen. ''Ik verwacht dat een internationaal vredeskorps met een VN-mandaat er eindelijk voor kan zorgen dat er een eind komt aan onze lijdensweg.'' Hij dankte Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten ''voor het mobiliseren van internationale steun voor dit initiatief'', maar voegde er aan toe dat het nog altijd ontbreekt aan steun van de VN voor het sturen van blauwhelmen naar Oost-Oekraïne.

Bronnen: RFE/RL, AP en Interfax

Geen opmerkingen: