woensdag 19 september 2018

Weer protest autobezitters bij parlementsgebouw

Honderden eigenaren van auto's met een buitenlands kenteken hebben vanmorgen opnieuw gedemonstreerd voor een betere regeling bij het parlementsgebouw in Kyiv. Hun protest zorgde voor veel verkeersoverlast in het centrum van de hoofdstad. Halverwege juni werden twee wetsvoorstellen ingediend bij het parlement om lagere invoerrechten te heffen op geïmporteerde auto's en het toelaten van goedkopere, meer CO2 uitstotende auto's.

Als het parlement de wetsvoorstellen aanneemt, dan moet er toch nog altijd tussen de 2.500 en 3.000 euroa aan invoerrechten worden betaald voor een in het buitenland gekochte auto. Vanwege de nu nog veel hogere invoerrechten kiezen veel mensen er voor om zo lang mogelijk met een buitenlands kenteken rond te rijden.

Het is ook de bedoeling dat de periode waarin dat wettelijk is toegestaan flink te beperken. De overheid loopt in de huidige situatie veel belastinginkomsten mis. Ondanks alle beperkingen die ook de nieuwe wetsvoorstellen met zich mee brengen, zijn de eigenaren van auto's met een buitenlands kenteken er toch voorstander van, omdat ze duidelijkheid willen. Zij willen dat de wetsvoorstellen zo gauw mogelijk door het parlement in de tweede (definitieve) lezing worden aangenomen. Op de laatste dag voor het zomerreces nam het parlement beide voorstellen al in de eerste lezing aan.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: