vrijdag 28 september 2018

Oleh Sentsov genomineerd voor Sacharovprijs

De meest recente foto van Oleh Sentsov in het strafkamp..
De Oekraïense filmmaker Oleh Sentsov is door de EVP genomineerd voor de Sacharovprijs van het Europese Parlement. De in Rusland gevangen zittende Sentsov wordt door de christen-democratische fractie geprezen ''omdat hij wet en waarden stelt boven het gebruik van geweld en vernedering''. De Sacharavprijs wordt jaarlijks uitgereikt sinds 1988. De eerste ontvanger was Nelson Mandela.

De Slowaakse Europarlementariër Eduard Kukan legde bij de bekendmaking van de nominatie dat Sentsov sinds 14 mei in hongerstaking is ''in de hoop dat hij wordt gehoord en de wereld inziet wat eer, waarheid, vrijheid en democratie betekenen''.

Oleh Sentsov zit al vier jaar gevangen, inmiddels in het strafkamp IJsbeer in Siberië. Hij zit een straf uit van twintig jaar na een veroordeling die algemeen wordt gezien als politiek gemotiveerd. Met zijn hongerstaking komt hij niet alleen voor zichzelf op, maar hij wil er ook mee bereiken dat tientallen andere Oekraïense politieke gevangenen vrij komen.

Mocht Sentsov de Sacharovprijs inderdaad krijgen, dan is het voor het eerst sinds 2009 dat de prijs wordt uitgereikt aan iemand in Europa en hij zal de eerste Oekraïner zijn die de prijs krijgt. Het is alleen nog de vraag of de filmregisseur dat mee zal maken, want zijn gezondheidstoestand is na 4,5 maanden in hongerstaking erg broos geworden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: