woensdag 12 september 2018

Separatisten Donetsk sturen aan op escalatie

Het lijkt er in alles op dat de separatisten in Donetsk een beeld schetsen waarbij het Oekraïense leger op het punt staat een groot offensief te beginnen. Zondag zou het leger 21 aanvallen hebben uitgevoerd op posities van de pro-Russische rebellen, gisteren 23 maal. De separatisten in Loehansk melden slechts een enkele aanval.

De aanvallen in de provincie Donetsk zouden gericht zijn geweest op de omgeving van het vliegveld van Donetsk, het dorp Spartak, de buurtschappen Troedovskije en Staromichailovka, Horlivka en de omliggende dorpen Zajtseve, Domolitnoje, Bairak en Gagarin Collieri, de dorpen Mineralnoje, Sachanka, Novaja tavria, Leninskoje en Kominternovo. In het dorp Dolomitnoje zou een woning zijn afgebrand na een voltreffer. Het persagentschap DAN meldt niet met welke wapens het Oekraïense leger geschoten zou hebben.

Het Oekraïense leger geeft een heel ander beeld. De rebellen zouden 33 aanvallen op posities van het leger hebben uitgevoerd en daarbij kwam een soldaat om het leven. Nog eens drie Oekraïense soldaten raakten gewond. De rebellen verloren twee manschappen, vijf raakten gewond. Er werd door de rebellen weer geschoten met granaatwerpers, zware machinegeweren en geweervuur. De soldaten bij Vodiane werden aangevallen met 82 millimeter mortieren, die bij Sjirokine met 120 millimeter mortieren.

De aanvallen van de rebellen waren verder gericht op legerposities bij Zolote, Marjinka, Stanitsja Loehanska, Krimske, Katerinivka, Loehanske, Novoloehanske, Majorsk, Sjoemi, Kamjanka, Piski, Starohnativka, Pavlopil en Hnoetove.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: