zondag 16 september 2018

Russisch-orthodoxe kerk blijft op ramkoers

De Russisch-orthodoxe kerk blijft niet alleen lijnrecht tegenover Constantinopel staan, met het ultieme dreigement om de Oosters-orthodoxe kerk te verlaten, maar heeft nu ook duidelijk gemaakt dat in Moskou, en alleen in Moskou, wordt bepaald wat er in de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat gebeurt.

In een spoedvergadering van de synode werd duidelijk dat de Russisch-orthodoxe kerk nog steeds op ramkoers ligt met Bartholomeus, de oecumenisch patriarch van Constantinopel die de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat autocefaal, onafhankelijk van de Russisch-orthodoxe kerk (ROC) wil maken.

De samenwerking met Constantinopel wordt opgeschort, in de hoop dat Bartholomeus terug komt op zijn voornemen om het Kyivse patriarchaat (UOC-KP) los te maken van de ROC. Patriarch Kirill van de ROC probeerde Bartholomeus onlangs nog op andere gedachten te brengen, maar hij moest met lege handen terug naar Moskou. Vervolgens kwam daar vandaan het dreigement dat de ROC uit de overkoepelende Oosters-orthodoxe kerk stapt als de UOC-KP op eigen benen komt te staan.

Op de vergadering van de synode werd verordonneerd dat met ingang van dit weekeinde de ROC niet langer wil dat haar priesters samen met die van Constantinopel voorgaan in diensten, terwijl de naam van Bartholomeus niet meer genoemd mag worden bij vieringen van het Moskouse patriarchaat (UOC-MP).

Metropoliet Onoefri van de UOC-MP kon wegens ziekte niet aanwezig zijn bij de synodevergadering, maar het werd hem via een videoverbinding uitgelegd dat dit ook niet nodig was. Hij krijgt nog wel te horen welke koers hij moet varen. Deze bijzondere gang van zaken maakt wel duidelijk dat de UOC-MP volledig afhankelijk is van Moskou. Dat de UOC-MP zich via de ROC verbonden voelt met Constantinopel, zoals in de statuten van de kerk is vastgelegd, doet kennelijk niet ter zake.

Het zal duidelijk zijn dat het Moskouse patriarchaat nooit zal meewerken aan een fusie met het Kyivse patriarchaat en de Oekraïense autocefale Orthodoxe Kerk. Constantinopel stuurt er wel op aan dat er straks nog maar één orthodoxe kerk in Oekraïne is, los van de Russisch-orthodoxe kerk.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: