woensdag 26 september 2018

'Kabinet kan alsnog af zien van hogere gasprijs'

Minister Andri Reva van Sociale Zaken gaat er vanuit dat het kabinet alsnog kan weigeren om de aardgasprijs voor de huishoudens te verhogen. Eerder deze maand werd een akkoord bereikt met het IMF waarbij werd afgesproken dat aardgas tegen een marktconforme prijs wordt geleverd, dus zonder overheidssubsidie zoals tot dusver gebruikelijk. Het gaat niet om een verhoging ineens, maar stapsgewijs tot aan 1 januari 2020.

Maar, zei Reva vanochtend tegen journalisten, de verhoging is uiteindelijk onvermijdelijk, maar werd ook al meerdere keren vooruitgeschoven. ''En dat kan heel goed nog weer een keer gebeuren.'' Voor de begroting van volgend jaar maakt het niet zoveel uit, aldus de minister. De lonen en uitkeringen gaan toch al omhoog, zodat niet meer mensen aanspraak kunnen maken op de compensatie voor hogere energielasten die de overheid verstrekt aan de huishoudens met een laag inkomen.

Een onderhandelingsdelegatie van het IMF verliet eind vorige week Kyiv zonder akkoord over een nieuwe lening van 1,9 miljard dollar. Wel was er dus overeenstemming over verhoging van de gasprijs voor de huishoudens, iets wat het kabinet in de afgelopen twee jaar steeds heeft weten te vermijden. Met het oog op de verkiezingen van volgend jaar zit het kabinet er nu natuurlijk ook niet op te wachten.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: