donderdag 27 september 2018

Hongaarse minister Szijjártó valt nu Porosjenko aan

De Hongaarse minister Péter Szijjártó.
Hongarije en Oekraïne blijven op ramkoers, ook al zegt de Oekraïense minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken dat zijn Hongaarse collega Péter Szijjártó hem heeft beloofd dat de minister voor Transkarpatië niet langer 'voor Transkarpatië' gaat heten. Szijjártó haalde in New York, waar beiden zijn voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties, echter hard uit naar president Petro Porosjenko die volgens hem de kwestie hard speelt om in maart herkozen te worden.

''Zolang Oekraïne door deze president wordt geleid blijft de haat van de overheid tegen de Hongaren bestaan, omdat de president er zijn lage populariteit mee kan opkrikken'', meent de Hongaarse minister. En Szijjártó spreekt van ''openlijke discriminatie'' van de etnische Hongaren.

Er worden al maanden harde woorden gewisseld. In eerste instantie omdat Oekraïne het Oekraïens als primaire taal wil op alle scholen, dus ook die van de naar schatting 100.000 etnische Hongaren in Transkarpatië. Hongarije sloeg terug door een aparte minister voor Transkarpatië te benoemen (die kleuterscholen moet opzetten), wat door Klimkin ook in New York nog weer een provocatie werd genoemd.

Meest recente is de 'paspoortaffaire': de Hongaarse consul in de Oekraïense stad Berehove deelt paspoorten uit aan Oekraïners en vraagt ze uitdrukkelijk om dat stil te houden tegenover de Oekraïense autoriteiten. Uit zetting van de consul dreigt, met uitzetting van een Oekraïense diplomaat als tegenmaatregel. Ook dreigt Hongarije de toetreding van Oekraïne tot de EU en de NAVO te blokkeren.

Bron: Unian. 112.ua

Geen opmerkingen: