zondag 16 september 2018

Volker: wet 'speciale status' Donbas verlengen

Kurt Volker.
De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker vindt dat Oekraïne de werkingsduur van de wet voor de bezette gebieden in de Donbas nog maar weer eens moet verlengen om tegenstanders van de sancties tegen Rusland de wind uit de zeilen te nemen. In de wet is vastgelegd dat de door de separatisten beheerste gebieden beperkte autonomie krijgen nadat er eerst lokale verkiezingen worden gehouden.

Volker zei tijdens de Yalta European Strategie conferentie gisteren dat de wet voor Rusland kennelijk niet van belang is. ''Dit land doet toch al geen moeite om de Minsk-akkoorden na te komen'', zei de Amerikaanse diplomaat. Hij vond echter ook dat Oekraïne alles moet doen om de sancties tegen Rusland te behouden, omdat die het enige drukmiddel vormen.

De wet voor een 'speciale status' van de bezette delen van de provincies Donetsk en Loehansk kwam na veel discussie tot stand. Er werd een beperkte looptijd vastgesteld die al eens werd verlengd tot oktober van dit jaar. Het is nog altijd niet tot lokale verkiezingen (volgens de Oekraïense Kieswet) gekomen, maar de separatisten hebben voor half november eigen verkiezingen aangekondigd.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: