zondag 16 september 2018

Politieke gevangene Baloegh in elkaar geslagen

Volodimir Baloegh is vrijdag in elkaar geslagen in een detentiecentrum in Simferopol. Ook werd gedreigd hem te vermoorden. De Oekraïner is al sinds half maart in hongerstaking, uit protest tegen de drie jaar en zeven maanden strafkamp die hem door een Russische rechter is opgelegd. Baloegh werd in november 2016 opgepakt omdat hij op de door Rusland bezette Krim een Oekraïense vlag had opgehangen. Ook werd hem ten laste gelegd dat hij een wapen en munitie thuis had, iets wat Baloegh nog steeds ontkent.

Zijn hoger beroep loopt nog altijd, vandaar dat hij in een detentiecentrum verblijft. Daar wordt het leven hem bijkans onmogelijk gemaakt. Onlangs nog werd hij ook voor de rechter gebracht omdat hij de directeur van het detentiecentrum had mishandeld. Ook dit is volgens Baloegh in scene gezet. De mishandeling van vrijdag zou ook door hem zijn uitgelokt, volgens de Russische ombudsvrouw Tatjana Moskalkova.

De Oekraïense ombudsvrouw Ljoedmila Denisova neemt echter geen genoegen met die uitleg. ''Ik weet wat er werkelijk gebeurd is. Hij werd uit zijn cel gehaald en naar een plek gebracht waar geen camera's hangen, en daar wilden ze hem op zijn knieën hebben, maar hij spuugde in het gezicht van de bewakers. Hij gaf zich niet over.''

Denisova verwacht dat Baloegh binnenkort naar een strafkamp wordt gebracht en het zou kunnen dat er dan onderweg 'iets' met hem gebeurt. Zij eist van de Russische autoriteiten dat ze hem op korte termijn mag bezoeken in het detentiecentrum.

Bronnen: Interfax, 112.ua, letmypeoplego.org

Geen opmerkingen: