maandag 24 september 2018

Bartholomeus laat zich niet onder druk zetten

Oecumenisch patriarch Bartholomeus.
Oecumenisch patriarch Bartholomeus heeft gisteren duidelijk gemaakt dat hij niet is bezweken onder de Russische druk en zijn standpunt ten aanzien van een autocefale, onafhankelijke Oekraïens-orthodoxe kerk (van het Kyivse patriarchaat) niet heeft gewijzigd. In een toespraak tijdens een kerkdienst sprak de geestelijk leider van de 350 miljoen orthodoxe gelovigen over de kerken in Tsjechië en Slowakije die het meest recent de autocefale status hebben verkregen.

''En nu is het tijd voor Oekraïne om op termijn autocefaal te worden, hoop ik, ondanks de kritiek, en het gaat gebeuren omdat het terecht is'', zei Bartholomeus, met een duidelijke verwijzing naar de hevig tegenstribbelende Russisch-orthodoxe kerk. ''We zijn niet bang voor dreigementen'', voegde de oecumenisch patriarch er aan toe.

Bartholomeus ontving eind augustus patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk en maakte hem toen al duidelijk dat het Kyivse patriarchaat autocefaal gaat worden. In de dagen daarna kwamen er allerlei dreigementen uit Moskou, zoals het weigeren van elke samenwerking met priesters van de overkoepelende Oosters-orthodoxe kerk en zelfs een afscheiding.

Bron: Ekathimirinimi.com

Geen opmerkingen: