maandag 24 september 2018

Zus Oleh Sentsov: 'Hij heeft alle moed opgegeven'

De meest recente foto van Oleh Sentsov in het strafkamp.
De Oekraïense filmmaker Oleh Sentsov heeft de moed opgegeven na 130 dagen in hongerstaking. Zijn zus Natalia Kaplan zegt in een interview met Meduza dat hij zich erg ziek voelt en niet weet hoe lang hij het nog vol kan houden. ''Hij schrijft me dat hij last heeft van een slechte bloedsomloop, waardoor zijn hart en hersenen worden aangetast.'' Sentsov weigert zijn hongerstaking op te geven, hoe slecht hij er ook aan toe is. Hij eist de vrijlating van alle Oekraïense politieke gevangenen in Rusland, en heeft het dus niet alleen over zijn eigen vrijlating.

Kaplan zegt dat zij lang op een wonder heeft gehoopt, dat haar broer vrijgelaten zou worden uit het Russische strafkamp in Siberië, maar dat ook ij de moed heeft opgegeven. ''Ik verkeer in tweestrijd. Ik heb steeds van alles zitten bedenken: een betoging, beroep aantekenen, zijn verhalen publiceren, met politici spreken of ergens een toespraak houden. Maar nu weet ik niet meer wat ik nog kan doen om hem te redden. We hebben alles al een keer geprobeerd.''

Er is steun van alle kanten, niet alleen in Oekraïne. De Franse president Macron, president Erdogan van Turkije en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben gepleit voor vrijlating van Sentsov, maar niets heeft tot dusverre geholpen. De Oekraïner zit een gevangenisstraf uit van twintig jaar; hij zou een aanslag op de door Rusland geannexeerde Krim hebben voorbereid.

Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs maakte vanavond bekend dat Oleh Sentsov tot ereburger van de Franse hoofdstad is benoemd. De gemeenteraad stemde unaniem voor. Eerder kwam de Poolse oud-president Lech Walesa met de idee om hem voor te dragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dit initiatief is afgelopen week overgenomen door het Oekraïense parlement.

Bronnen: Censor.net, Interfax

Geen opmerkingen: