donderdag 13 september 2018

Naftogaz wil 49 procent gastransportsysteem verkopen aan investeerders

Het gastransportsysteem is dringend aan modernisering toe.
Naftogaz wil 49 procent van de aandelen in het transportsysteem dat Russisch aardgas naar Europa brengt verkopen aan buitenlandse investeerders. Het gedeeltelijke staatsbedrijf heeft die investeerders nodig om het het transportsysteem te moderniseren. Er is sinds de aanleg in de jaren '60 stelselmatig te weinig aan onderhoud en verbeteringen gedaan. Inmiddels moet het transportsysteem concurreren met de Nord Stream 1 en daar komt in de loop van volgend jaar nog de Nord Stream 2 bij.

Het complete systeem heeft een waarde van 14 miljard dollar en de 49 procent die Naftogaz wil verkopen is dus 7 miljard dollar waard. Gisteren en vandaag is in Brussel vergaderd over het toekomstige gebruik van het Oekraïense transportsysteem.

De Russische president Vladimir Poetin heeft al gezegd dat zijn regering bereid is om er ook in de komende jaren gebruik van wordt gemaakt, mits Naftogaz en het Russische Gazprom een einde kunnen maken aan het geruzie van de afgelopen jaren. Oekraïne en Rusland zitten in Brussel niet alleen aan de onderhandelingstafel, want ook een vertegenwoordiging van de Europese Unie doet mee, als bemiddelaar en belanghebbende.

Bronnen: 112.ua, Interfax

Geen opmerkingen: