zaterdag 15 september 2018

Alsnog noodtoestand om gifwolk in Armjansk

Drie weken nadat voor het eerst zwavelzuur ontsnapte bij een titaniumfabriek bij de stad Armjansk hebben de Russische autoriteiten op de Krim dan toch de noodtoestand uitgeroepen. Gisteren kwamen er opnieuw berichten vanuit de stad dat een gifwolk was ontsnapt. De emissie van chemische stoffen in de lucht zou vijfmaal hoger zijn dan toegestaan.

In de vroege ochtend van vrijdag 24 augustus kwam zwavelzuur vrij bij de fabriek Titan, waardoor Armjansk werd bedekt met een laag van het giftige goedje, een grijze laag met een gele weerschijn. De inwoners kregen gezondheidsproblemen, vogels gingen dood, bomen lieten hun bladeren massaal vallen en de wijnoogst lijkt verloren. Auto's en metalen voorwerpen begonnen plotseling te roesten. Honderden kinderen werden naar vakantiekampen elders gebracht.

De autoriteiten op de door Rusland bezette Krim zeiden dat de fabriek was stilgelegd, maar inwoners van Armjansk meldden ook na twee weken dat ze nog altijd rook uit de fabrieksschoorstenen zagen komen. Pas aan het begin van deze week veranderde dat en leek de fabriek inderdaad stilgelegd. Totdat gistermorgen via sociale media melding werd gemaakt van een nieuwe gifwolk, afkomstig van de fabriek die titaniumdioxide produceert dat wordt gebruikt in onder meer verf, tandpasta, kauwgom en tandpasta.

Ook in de Oekraïense grensprovincie Cherson waren de gevolgen van de gifwolk merkbaar. Meer dan zestig grenswachten werden ziek. Twee van de drie grensposten werden gesloten. Halverwege deze week werd 230 kilometer aan wegen schoongespoeld.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: