dinsdag 18 september 2018

Oekraïne zegt vriendschapsverdrag met Rusland op

President Petro Porosjenko.
Oekraïne zegt het vriendschapsverdrag met Rusland binnenkort op. President Petro Porosjenko heeft gistermiddag een decreet ondertekend waarmee deze opzegging met ingang van 1 oktober van kracht wordt. Het vriendschapsverdrag werd op 31 mei 1997 ondertekend door de toenmalige Russische president Boris Jeltsin en zijn Oekraïense ambtgenoot Leonid Koetsjma.

In het vriendschapsverdrag werd destijds vastgelegd dat beide landen strategische partners zouden zijn, dat ze elkaars grenzen en de nationale veiligheid zouden respecteren. Het verdrag gold voor tien jaar, met een automatische verlenging van telkens tien jaar. In de afgelopen vier jaar is de verhouding tussen beide landen gaandeweg verslechterd door de Russische annexatie van de Krim en de militaire agressie van Rusland in Oost-Oekraïne.

Daardoor is ook de tekst van het vriendschapsverdrag een aanfluiting geworden, vandaar dat al geruime tijd werd aangedrongen op beëindiging van het verdrag. De Nationale Veiligheids- en Defensieraad besloot op 6 september dat het verdrag maar moest worden opgezegd. Dat besluit is nu dus door president Porosjenko bekrachtigd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: