woensdag 12 september 2018

Gifwolk Krim: 234 kilometer wegen schoongespoeld

In de provincie Cherson zijn wegen in het grensgebied met de door Rusland bezette Krim over een totale lengte van 234 kilometer schoongespoten met een zoutoplossing. Het gaat om wegen in en om zeven dorpen die het meest te maken hebben gehad met de gifwolk met zwavelzuur die over waaide van de titaniumfabriek Titan bij de stad Armjansk op de Krim.

Ook bij twee van de drie grensposten zijn opruimwerkzaamheden uitgevoerd. De grensovergangen Kalantsjak en Tsjaplinka zijn echter nog steeds gesloten nadat meer dan zestig grenswachten ziek werden van de gifwolk. De situatie bij de fabriek lijkt intussen onder controle, al komt dat vrijwel zeker omdat daar gisteren alsnog de productie werd stilgelegd.

Het lek ontstond in de vroege ochtend van 24 augustus. Tot gisteren bleef Titan gewoon doorgaan met de productie, ook al was het lek niet gedicht. Door het vrijkomende zwavelzuur kregen de inwoners van Armjansk ernstige gezondheidsklachten, stierven veel vogels, lieten bomen massaal hin bladeren vallen en verbrandden de wijnranken op de velden. De autoriteiten evacueerden honderden kinderen uit de stad. In Oekraïne werden vijftig inwoners opgevangen die over de grens medische hulp zochten.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: