zaterdag 22 september 2018

Klimkin: 'Hongarije dreigt een rode lijn over te steken'

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken.
Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken zegt dat de Hongaarse regering een stap te ver dreigt te gaan met het verstrekken van paspoorten aan Oekraïense burgers door het consulaat in de stad Berehove, zoals blijkt uit een eerder deze week gepubliceerde video. ''Noem het een rode lijn'', zei Klimkin gistermorgen op tv-zender 1+1. Hij is niet van plan dat te accepteren. ''De Hongaren moeten onze mensen niet zo manipuleren.'' De paspoorten worden verstrekt met de mededeling dat de nieuwbakken Hongaren er tegenover de Oekraïense autoriteiten over moeten zwijgen.

Toch is Klimkin wel bereid om met zijn Hongaarse collega Péter Szijjártó te praten. Dat moet dan komende woensdag gebeuren in New York, waar beiden aanwezig zijn voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

''We zullen opnieuw gaan onderhandelen, onder meer over de overgangsperiode van de Onderwijswet voor de scholen van de etnische Hongaren. Dat is belangrijk voor ze. We zullen het echter ook hebben over de financiële steun die Hongarije afgelopen jaar gaf aan 22.000 etnische Hongaren in Transkarpatië. Er zijn tussen de 100.000 en 110.000 etnische Hongaren daar, wat inhoudt dat één op de vijf geld heeft ontvangen. Hoe, en hebben ze betaald gekregen in Oekraïense hrivna of de Hongaarse forint? Dat zoeken we nu uit.'' Tot grote boosheid van Oekraïne benoemde de Hongaarse regering onlangs ook nog eens een minister die zich speciaal bezighoudt met de positie van de etnische Hongaren in het buurland.

De nieuwe Onderwijswet houdt in dat op alle scholen het Oekraïens de eerste taal is waarin les wordt gegeven vanaf de vierde klas. In Transkarpatië zijn veel Hongaarse scholen. Veel mensen spreken alleen Hongaars; in de stad Berehove zou zelfs 65 procent van de jongeren de Oekraïense taal niet machtig zijn.

De Hongaarse regering is er faliekant op tegen dat het Oekraïens verplicht wordt en heeft in de afgelopen maanden al diverse bijeenkomsten van de Oekraïense regering met de Europese Unie en de NAVO tegen weten te houden. Minister Szijjártó dreigt nu zelfs nog met nieuwe maatregelen als Oekraïne de Hongaarse consul uit Berehove het land uitzet, zoals zijn ambtgenoot Klimkin al boos aankondigde.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: