donderdag 13 september 2018

IMF is tevreden over voortgang pensioenhervorming

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is tevreden over de pensioenhervorming die Oekraïne sinds afgelopen herfst heeft weten door te voeren. ''We hadden zo onze twijfels, maar inmiddels weten we dat de juiste stappen zijn gezet'', zei de Nederlander Ron van Rooden. Hij leidt een commissie van het IMF die dezer dagen in Kyiv gesprekken voert over de voorwaarden waaraan Oekraïne moet voldoen voor een nieuwe lening van 7,2 miljard euro.

Als gevolg van de hervormingen is het pensioen van 5 miljoen ouderen opnieuw berekend. Dat heeft geleid tot een verhoging van gemiddeld 22 euro, wat de staatskas nog eens 381 miljoen euro heeft gekost. Ook worden de pensioenen voortaan automatisch aangepast aan de inflatie.

Voortaan is het geen automatisme meer dat iemand pensioen krijgt als hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Recht op pensioen ontstaat pas als iemand minimaal 15 jaar heeft gewerkt. De pensioenopbouw stopt bij 25 jaar, maar dat gaat naar 35 jaar. Wie minder heeft meebetaald aan het Staatspensioenfonds krijgt minder pensioen of moet langer doorwerken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: