donderdag 20 september 2018

Peiling: ruim kwart wil minder macht voor president

Ruim een kwart van de Oekraïners vindt het belangrijk dat de bevoegdheden van hun president worden ingeperkt. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Social Monitoring Center en het onderzoeksbureau Oleksandr Jaremenko. Volgens 46 procent van de ondervraagden kan de situatie blijven zoals ze nu is, maar 29 procent wil dat de president minder zelf kan beslissen en 14 procent vindt zelfs dat hij of zij meer bevoegdheden moet krijgen. Tenslotte weet 11 procent niet wat te antwoorden.

Er is door de onderzoekers ook gevraagd naar de manier waarop Oekraïne zich verder moet ontwikkelen. Daarbij blijkt dat 45 procent vindt dat hun land zich moet richten op economische en culturele groei waarbij wordt uitgegaan van de eigen kracht en eigen grondstoffen.

Voor 41 procent geldt dat verdere ontwikkeling vooral gezocht moet worden in meer samenwerking met Europa, terwijl 10 procent meer heil verwacht van samenwerking met Rusland, ondanks de annexatie van de Krim en de Russische bemoeienis met Oost-Oekraïne. Tenslotte vond 4 procent van de ondervraagden het een te moeilijke vraag om te beantwoorden.

In de peiling werd ook gevraagd naar welke presidentskandidaat de voorkeur uitgaat. Daarbij blijkt dat zittend president Petro Porosjenko weer terrein wint, want hij komt als derde uit de bus. Van de mensen die nu al weten op wie ze in maart gaan stemmen koos 18 procent voor Joelia Timosjenko. De leider van de Moederlandpartij wordt op geruime afstand gevolgd door Anatoli Hritsenko met 7,5 procent en Porosjenko met 7,1 procent. Vadim Rabinovitsj komt met 8,8 procent op de vierde plaats en Svjatoslav Vakartsjoek, de leadzanger van de populaire band Okean Elzy, volgt met 8,7 procent.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: