vrijdag 21 september 2018

Video: Euromajdan opnieuw beleven in VR

Twee bevriende fotografen werken aan het opnieuw tot leven brengen van de bloedigste dag van Euromajdan, op 20 februari 2014 toen 47 betogers werden gedood op de Institoetskastraat in Kyiv. Oleki Foerman en Serhi Polezhaka waren er zelf bij en met hun project Aftermath VR: Euromaidan willen ze dat iedereen die dag zelf ook kan beleven in virtual reality aan de hand van foto's van de twee, maar ook door 360º video-interviews met ooggetuigen op locatie.

Voor het project kregen ze al 17.000 euro van Google News Initiative, de Knight Foundation en Online News Association. Het geld is inmiddels opgebruikt en nu betalen Foerman en Polezhaka de verdere ontwikkeling uit eigen zak. Inmiddels is het project voor tweederde deel gereed. Alleen de meest tragische gebeurtenis - toen in enkele minuten tijd negentien betogers werden gedood bij het metrostation Chrestsjatik - moet nog worden afgemaakt.

Om aan de nog benodigde 8.500 euro te komen, hebben beide fotografen nu een Kickstarter-campagne opgezet. Het is de bedoeling om het project nog dit jaar af te ronden.

Het tweetal vindt dat nogal wat onwaarheden het licht hebben gezien omtrent wat er werkelijk gebeurde op en rond het Onafhankelijkheidsplein. ''Ik was het meer dan zat om te zien hoe journalisten zijn omgesprongen met de waarheid, ook al was dat niet altijd met opzet'', legt Serhi Polezhaka uit.

Hij vertelt over de situatie in de Hroeshevskostraat in januari 2014 toen daar barricades en autobanden in brand werden gestoken en er met molotovcocktails werd gegooid. Fotografen en camerateams schoten mooie beelden en het leek alsof de Oekraïense hoofdstad volledig in brand stond. ''In werkelijkheid ging het maar om 30 meter van één enkele straat. Maar de beelden zorgden er wel voor dat de wereld niet meer de andere kant op kon kijken.''

Tegelijkertijd kon de Russische propaganda de beelden ook heel goed gebruiken om een verkeerd beeld van de situatie te schetsen. Foerman en Polezhaka willen met hun project Aftermath VR: Euromaidan een realistisch beeld geven. Daarbij hebben ze al de nodige problemen gehad, niet alleen technisch van aard. ''Ik moet nog steeds huilen als ik sommige beelden zie'', legt Oleksi uit.

Bronnen: Euromaidan Press, New Cave Media, YouTube

Geen opmerkingen: