woensdag 19 september 2018

Al 2.911 Oekraïense soldaten gedood in Donbas

Sinds het begin van de oorlog in Oost-Oekraïne zijn al 2.911 Oekraïense soldaten gesneuveld. ''Het is aan ons om er voor te zorgen dat zij hun leven niet voor niets hebben gegeven. We moeten besluitvaardig, volhardend en dapper zijn'', zei president Petro Porosjenko vandaag tijdens een werkbezoek aan de stad Lviv.

Eerder zei minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken dat 240 kinderen zijn overleden als gevolg van de oorlog in de Donbas, direct of indirect omdat ze bijvoorbeeld op een landmijn zijn gelopen. Volgens de Verenigde Naties zijn bijna 3.000 burgers het slachtoffer geworden. Daarbij zijn ook de 298 inzittenden van MH17 inbegrepen. Sinds begin dit jaar overleden al 31 burgers door het voortdurende oorlogsgeweld. Het totale aantal doden moet inmiddels de 10.000 ruim hebben overschreden.

Gisteren sneuvelden opnieuw twee Oekraïense soldaten en één soldaat raakte gewond bij de 25 aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen. Ook de rebellen hadden de nodige slachtoffers. Drie van hen werden gedood en vijf gewond bij tegenaanvallen van het leger. De rebellen schoten met granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweren op de legerposities bij Stanitsja Loehanska, Krimske, Novotoshkivske, Loehanske en Sjirokine. De soldaten bij het dorp Sjiroline kwamen ook onder vuur van 82 en 120 millimeter mortieren.

Volgens de separatisten in Donetsk viel het Oekraïense leger gisteren achttien maal hun posities aan. Er zou met 82 en 120 millimeter mortieren, pantserwagens, granaatwerpers en zware mitrailleurs zijn geschoten op de rebellen bij de dorpen Zhaitsjevo, Spartak, Troedovski, Alexandrovka, Losovoje, Zajtseve, Gagarin Collieri, Dolomtnoje, Jasinovata, Kroetaja balka, bezimennoje, Leninskoje en Kominternovo. In Jasinoevata zou een inwoner gewond zijn geraakt.

De separatisten in Loehansk spreken van drie aanvallen van het Oekraïense leger. Er zou met 82 millimeter mortieren, pantserwagens, zware machinegeweren en geweervuur geschoten zijn op de buurtschappen Prishib, Donetski en Kalinovka.

Bronnen: 112.ua, Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: