zondag 23 september 2018

Betogers eisen vertrek politiechef in Odesa

Bij het bureau van de Nationale Politie in de stad Odesa hebben zich vanmiddag betogers verzameld die het ontslag eisen van de politiechef en de belangrijkste openbare aanklager. Zij houden beiden verantwoordelijk voor de aanslag op de plaatselijke politicus en activist Oleh Michailik. Het zijn niet alleen aanhangers van Michailik's partij Sila Ljoedej (Macht van het Volk), maar ook andere inwoners van Odesa die zich zorgen maken om het lokale bestuur.

Michailik overleefde de aanslag gisteravond ternauwernood. Zijn toestand is nog altijd zodanig dat de artsen in het ziekenhuis hem niet durven opereren. Hij heeft namelijk nog een kogel op een moeilijk bereikbare plaats in zijn borst.

Zijn partijgenoot Ihir Bitsjkov zei vanmiddag dat de politiechef en de openbare aanklager wat hem betreft direct te maken hebben met de aanslag op Michailik. ''Hij uitte harde kritiek op de autoriteiten in de stad en dat pikken ze duidelijk niet langer.'' De staatsveiligheidsdienst SBOe is inmiddels betrokken bij het onderzoek naar de aanslag. Michailik heeft beveiliging gekregen in het ziekenhuis om een volgende aanslag te voorkomen.

De activist is een verklaard tegenstander van burgemeester Gennadi Troechanov die eerder ook al opdook in de Panama Papers, in het bezit blijkt te zijn van (ook) een Russisch paspoort en die verdacht wordt van corruptie. Michailik heeft al aangekondigd dat hij het bij de volgende burgemeestersverkiezing op wil nemen tegen Troechanov.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: