zaterdag 29 september 2018

Normandische Vier onderhandelen over vredesmissie VN in Donbas

Duitsland en Frankrijk werken samen met Oekraïne en Rusland aan een plan om toch nog een vredesmissie voor Oost-Oekraïne te krijgen onder de vlag van de Verenigde Naties. Dat heeft de Duitse minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd in een toespraak tot de algemene vergadering van de VN in New York.

Er was op 26 juli in Berlijn al een eerste vergadering van de 'Normandische Vier' op ambtelijk niveau. Daar werd afgesproken dat er verder onderhandeld gaat worden. De opvattingen van Oekraïne en Rusland over het mandaat van de vredesmissie lopen ver uiteen, want Oekraïne wil ook blauwhelmen aan de grens met Rusland om te voorkomen dat er meer manschappen en wapens de bezette gebieden binnen komen.

Kurt Volker, de speciale Amerikaanse gezant voor Oost-Oekraïne, heeft geprobeerd om Rusland over te halen om dat te accepteren, maar dat is op niets uitgelopen. Inmiddels hebben Polen, Duitsland, Zweden, Portugal, Turkije en Finland al aangeboden om mee te werken aan de vredesmissie. De Oekraïense president Petro Porosjenko zei afgelopen week in New York dat het sturen van blauwhelmen met een breed mandaat de enige oplossing is om het geweld in de Donbas te beëindigen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: