donderdag 8 november 2018

Rusland zou Krim willen 'ruilen' voor conflict Donbas

De oorlog in Oost-Oekraïne kan tot een einde komen als Oekraïne besluit om de geannexeerde Krim definitief aan Rusland te laten. Dat hebben onderhandelaars tijdens het overleg van gisteren in Minsk gezegd. Het is geen officieel voorstel, maar volgens de Oekraïense onderhandelaar Jevgen Martsjoek gaat het ook niet om ''zomaar'' individuen die er mee voor de dag kwamen aan de koffietafel tijdens een pauze. Namen wilde hij evenwel niet noemen.

Het is niet voor het eerst dat wordt voorgesteld om de Krim te 'ruilen' tegen een oplossing voor de Donbas. In februari vorig jaar heeft Andri Artimenko, parlementslid voor de Radicale Partij, al een dergelijk plan in elkaar gedraaid, inclusief het opheffen van de economische sancties tegen Rusland. Het plan is volgens de New York Times voorgelegd aan Michael Flynn, destijds adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.

Artemenko's plan voorzag in de terugtrekking van de Russische soldaten uit Oost-Oekraïne en een nationaal referendum in Oekraïne over de vraag of Rusland de Krim zou mogen 'pachten' voor vijftig of zelfs honderd jaar. Artemenko verklaarde dat hij het voorstel niet alleen had bedacht, maar dat parlementsleden van meerdere partijen, ook de oppositie, erover hadden meegedacht. Hij ontkende ook dat sprake zou zijn van het 'verpachten' van de Krim.

Een kleine maand later werd Artemenko het Oekraïense staatsburgerschap ontnomen - hij woont al jaren in de Verenigde Staten - en raakte hij ook zijn parlementszetel kwijt.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: