vrijdag 30 november 2018

Steeds meer steun voor zelfstandige orthodoxe kerk

Er is steeds meer steun onder de bevolking voor de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, de nieuwe fusiekerk van de orthodoxe gelovigen die zich na meer dan drie eeuwen los maakt van de Russisch-orthodoxe kerk. In juni dit jaar was 39 procent daar voorstander van, inmiddels is dat 47 procent, zo blijkt uit een nieuwe peiling van het onderzoeksbureau IRI. De groeiende steun komt vooral omdat de Oekraïners steeds meer afstand nemen van Rusland.

In de peiling is weer gevraagd naar de politieke voorkeur. Joelia Timosjenko blijft favoriet met 17 procent van de stemmen, terwijl zittend president Petro Porosjenko met tv-komiek Volodimir Zelesnki en nog twee anderen vecht om de tweede plaats.

Veel Oekraïners blijken zich grote zorgen te maken om nepnieuws. Maar liefst 47 procent is er bezorgd over. Het verifiëren van nieuwsfeiten vindt 37 procent belangrijk, terwijl 32 procent vindt dat goed onderwijs daar ook wat aan kan doen. Minder mensen zijn voorstander van een publicatieverbod voor bepaalde media (27 procent) of van het uitsluiten van sociale media (21 procent).

Bijna de helft (47 procent) van de Oekraïners die tussen 18 en 35 jaar oud zijn is geïnteresseerd in emigratie, bij Oekraïners van alle leeftijden gaat het nog altijd om 29 procent.

Bron: IRI

Geen opmerkingen: