dinsdag 20 november 2018

Steeds meer Oekraïners vinden Holodomor genocide

De hongersnood in de winter van 1932-1933 heeft aan bijna 6 miljoen Oekraïners het leven gekost. Het is de meest reële inschatting, officiële cijfers ontbreken. Hoe dan ook, de hongersnood - inmiddels bekend als Holodomor - heeft onnoemelijk veel leed veroorzaakt. De leiding van de Sovjet-Unie gaf na een misoogst opdracht alle voedsel weg te halen van het platteland. Niet alleen in delen van Rusland, maar vooral in Oekraïne. Meer over de Holodomor is hier te lezen.

De Holodomor is moedwillig veroorzaakt. Dat is inmiddels een vrij algemene opvatting in Oekraïne, al is lang niet iedereen het ermee eens dat hier sprake is geweest van genocide. Ook uit een recente peiling van het onderzoeksbureau Rating blijkt dat, want 12 procent van de Oekraïners is het er in meer of mindere mate mee eens dat het om genocide, volkerenmoord ging. Van de deelnemers aan de peiling vindt echter 62 procent dat hiervan wel degelijk sprake was, terwijl 17 procent zich daar in zekere zin in kan vinden. Kortom, 79 procent vindt de hongersnood genocide, 12 procent vindt dat niet en 9 procent kan of wil geen antwoord geven.

In de afgelopen jaren zijn er wel meer Oekraïners die het genocide vinden. In 2010-2012 was 58 tot 61 procent die mening toegedaan, in 2015 80 procent. Oneens daarmee was in 2011 29 procent, daarna 15 procent. Vooral in het westen en midden van het land wordt de opvatting dat het genocide was onderschreven door respectievelijk 92 en 83 procent, in het zuiden en oosten is dat 69 en 67 procent. Op het platteland en onder jongeren wordt de genocide het vaakst onderschreven.

De schuld voor de hongersnood wordt door 47 procent van de ondervraagden gelegd bij Sovjetleider Josef Stalin, terwijl 39 procent de hele Sovjettop schuldig acht. De geheime diensten NKVD, GPU worden door 28 procent als schuldigen aangemerkt. Slechts 3 procent acht de Oekraïense boeren (de koelakken) schuldig aan de Holodomor, omdat ze niet bereid waren om vrijwillig hun oogst af te staan. Dat de hongersnood enkel en alleen een natuurlijke oorzaak heeft, wordt door minder dan 5 procent onderschreven.

In de afgelopen tien jaar is de steun voor het postuum berechten van de schuldigen toegenomen van 37 naar 48 procent, terwijl de steun voor het geven van compensatie voor de slachtoffers van de Holodomor en hun families is gestegen van 46 naar 63 procent.

Tenslotte is 68 procent van plan om komende zaterdag een kaars te branden voor de slachtoffers, 21 procent is dat niet van plan. De meeste steun is weer in het westen en midden van het land, maar ook meer dan de helft van de ondervraagden in het zuiden en oosten wil die dag vanaf 16.00 uur een kaars voor het raam plaatsen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: