maandag 19 november 2018

Poolse premier waarschuwt voor Nord Stream 2

De Poolse premier Mateusz Morawiecki.
De Poolse premier Mateusz Morawiecki waarschuwt dat Rusland na het gereedkomen van de Nord Stream 2 niets meer in de weg staat om Oekraïne rechtstreeks aan te vallen. ''Ik ben bekend met het standpunt van de Duitse regering dat het een zakelijk project is, maar ten oosten van de Oder is er niemand die dat gelooft'', zegt Morawiecki in een interview met het Poolse persagentschap PAP.

De Nord Stream 2 brengt het Russische aardgas via de Baltische Zee rechtstreeks naar Duitsland. Als duidelijk is geworden dat het Oekraïense gastransportsysteem overbodig is, ''wie of wat zal Vladimir Poetin dan nog tegenhouden om naar Kyiv op te trekken'', aldus de Poolse premier. ''Wij, Europeanen, betalen de Russen voor hun aardgas. Zij investeren dat geld vervolgens in hun leger en Europa moet vervolgens de Verenigde Staten om bescherming vragen.''

Oekraïne, Polen en de drie Baltische landen zijn fel tegen de Nord Stream 2. Zij roepen de lidstaten van de Europese Unie op om de aanleg van de gaspijplijn tegen te houden, omdat Europa nog afhankelijker wordt van het Russische aardgas. Voor Oekraïne geldt dat de Nord Stream 2 zo'n 2 miljard euro aan inkomsten verliest, dat is bijna 3 procent van het bruto nationaal product.

De Nord Stream 2 moet eind volgend jaar in gebruik worden genomen. Shell is een van de aandeelhouders in de omstreden gaspijplijn, waarin het Russische bedrijf Gazprom het voor het zeggen heeft met een aandeel van 51 procent.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: