donderdag 29 november 2018

Oekraïne wil Bosporus wordt afgesloten voor Russische marineschepen

Oekraïne vindt de Russische marineschepen niet meer via Bosporus naar de Zwarte Zee mogen varen als Rusland de blokkade van de Oekraïense havens aan de Zee van Azov voortzet. Marinecommandant Ihor Vorontsjenko zei vanmorgen op een internationale conferentie over maritieme veiligheid in Kyiv dat zijn regering overweegt om de internationale gemeenschap te vragen om deze 36 kilometer lange en 700 meter brede zeestraat af te sluiten voor de Russische marine.

''Ik ben er zeker van dat de internationale gemeenschap het met ons eens is dat hier sprake is van een agressieve daad jegens Oekraïne'', zei Vorontsjenko over de gebeurtenissen van zondag in de Straat van Kertsj. De marinecommandant wees vervolgens op het verdrag van Montreux uit 1936 dat nog altijd van kracht is. ''In het bijzonder wil ik wijzen op artikel 19, en wil ik vragen om afsluiting van de Bosporus zodat Rusland gedwongen wordt om zich aan de internationale regels te houden.''

Met het verdrag van Montreux verkreeg Turkije indertijd de volledige controle over de Bosporus en de Dardanellen, maar moest dit land de vrije doorgang van koopvaardijschepen in vredestijd garanderen. Tegelijkertijd werd de toegang van marineschepen van landen niet zijnde een kuststaat van de Zwarte Zee enorm beperkt. Rusland grens natuurlijk wel aan de Zwarte Zee.

Bronnen: Interfax, Wikipedia

Geen opmerkingen: