zondag 18 november 2018

'Facebook moet een kantoor in Oekraïne openen'

Facebook zou een kantoor in Oekraïne moeten openen om in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar desinformatie aan te kunnen pakken, samen met Oekraïense organisaties als Stop Fake News. Tot deze conclusie kwam een internationale delegatie met leden van het Europese Parlement en het Amerikaanse National Democratic Institute nadat er in de afgelopen drie dagen gesprekken zijn gevoerd met onder meer politieke partijen, mogelijke presidentskandidaten, verkiezingswaakhonden, journalisten, leden van de Centrale Kiescommissie en van maatschappelijke organisaties.

Op een persconferentie zei Laura Jewett, directeur Eurazië van het National Democratic Institute, dat de kans groot is dat het Kremlin probeert om de presidentsverkiezingen in maart en de parlementsverkiezingen in oktober te beïnvloeden via de sociale netwerken als Facebook. De media en sociale netwerken moeten beducht zijn op politieke manipulatie. Zij deed ook een oproep aan autoriteiten om te zorgen voor eerlijke verkiezingen.

De internationale delegatie heeft een lijst met 51 aanbevelingen opgesteld, onder meer dat er meer geld moet komen voor de publieke zenders. De kiezers moeten goed geïnformeerd worden, alle partijen en kandidaten moeten toegang hebben tot de media, terwijl nepnieuws geweerd dient te worden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: