dinsdag 27 november 2018

Drie opvarenden voorlopig twee maanden vast

Een rechtbank op de door Rusland geannexeerde Krim heeft besloten dat drie Oekraïense zeelieden de komende twee maanden in voorlopige hechtenis blijven. Het gaat om Viktor Varemez en Serhi Tsibizov, opvarenden van de sleepboot Jani Kapoe en om Andri Oprisko van het artillerieschip Nikopol.

Zij worden er van verdacht van deelname aan een groep die met voorbedachte rade de Russische grens heeft geschonden. Daar staat tot zes jaar gevangenisstraf op. Tsibizov's advocaat Oksana Zhelezniak zegt dat de zeeman niet is gemarteld, maar wel was ''onderworpen aan psychologische druk om het noodzakelijke bewijs te verkrijgen''. Tsibizov zei onschuldig te zijn, dat hij een opdracht van zijn superieuren uitvoerde.

Er waren 23 opvarenden van de artillerieschepen Nikopol en Berdjansk en van de marinesleepboot Jani Kapoer die zondagavond in handen vielen van de Russische geheime dienst FSB. In de komende dagen komen nog zeventien opvarenden voor de rechter, terwijl over de drie gewonden die nog in een ziekenhuis verblijven op een later moment wordt beslist.

Marinecommandant Ihor Vorontsjenko heeft vandaag een brief geschreven aan de 23 mannen: ''Het is een normale zaak als jullie bang zijn. Het is belangrijk dat jullie blijven geloven in jezelf, dat je opkomt voor jezelf en dat je weet dat heel Oekraïne, de hele beschaafde wereld aan jullie denkt. Iedereen bij de marine weet hoe jullie 'bekentenissen' tot stand zijn gekomen, we weten allemaal hoe de Russische geheime diensten werken. Ik heb er in 2014 mee te maken gehad en ik weet dus wat het is om gevangen te worden genomen en wat de werkelijke waarde is van wat jullie vertellen als je wordt ondervraagd. ik ben trots op ieder van jullie. Dank voor jullie trouw aan het Moederland en onthoud dat we alles zullen doen wat in ons vermogen ligt om jullie weer thuis te krijgen waar ze op jullie wachten.''

Bronnen: 112.ua, Ukrinform

Geen opmerkingen: