vrijdag 23 november 2018

'Situatie op Zee van Azov kan tot echte oorlog leiden'

De situatie op de Zee van Azov kan tot een echte oorlog worden tussen Oekraïne en Rusland als het Westen zich afzijdig blijft houden. Luitenant-generaal b.d. Igor Romanenko is er heel stellig over. In een interview met de Britse krant Daily Star zegt hij dat Oekraïne ''niet lijdzaam toeziet'' en ''zich zal verdedigen'' als dat nodig is.

Rusland stuurt steeds meer marineschepen naar de Zee van Azov, terwijl al zeker 140 vrachtschepen met Oekraïense bestemming voor een 'inspectie' soms dagenlang zijn vastgehouden. Enkele dagen geleden werd ook een Oekraïens vissersboot opgebracht omdat die zich te dicht bij de Russische kust zou bevinden.

De voormalige ondercommandant van de generale staf van het Oekraïense leger is er voorstander van dat het Westen nog meer economische sancties aan Rusland oplegt, ditmaal voor het hinderen van de scheepvaart op de Zee van Azov, die volgens een afspraak uit 2003 tot de territoriale wateren van zowel Oekraïne als Rusland behoort.

Vanuit Rusland kwam afgelopen week het dreigement dat de Straat van Kertsj wordt afgesloten, en daarmee de Zee van Azov. Dat gebeurde nadat Oekraïne een vijftiental Russische schepen aan de ketting legde omdat die volgens de Oekraïense wetgeving illegaal een haven op de Krim hadden bezocht. Wordt de Straat van Kertsj inderdaad afgesloten, dan zijn de rapen gaar en kan een echte oorlog tussen beide landen uitbreken. Volgens het Russische ministerie is de toegenomen aanwezigheid van marineschepen bedoeld om de brug over de Straat van Kertsj naar het vasteland te beschermen.

De Britse minister van Defensie Gavin Williamson zei gisteren na afloop van een bespreking met zijn Oekraïense ambtgenoot Stepan Polterak aan dat hij begin volgend jaar een marineschip naar de Zwarte Zee stuurt en dat er meer Britse militairen naar Oekraïne gaan om onder meer mariniers te trainen. Het marineschip is de Echo, een hydrografisch opnemingsvaartuig met 72 bemanningsleden. Het is dus geen oorlogsschip, maar Groot-Brittannië wil met het sturen van de Echo een signaal afgeven dat het de situatie op zowel de Zee van Azov als op de Zwarte Zee serieus neemt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: